Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Welk tuig heb ik nodig voor mijn Teckel?
Tekst en afbeeldingen in deze blog mogen niet zonder toestemming gebruikt worden.
In deze blog geven wij antwoord op de vraag:
Hondentuigjes kunnen onderverdeeld worden in vier soorten tuigjes. Let op: het gaat hier nog niet over welk tuig het beste is voor jouw Teckel. We laten eerst zien welke soorten tuigjes er zijn. Iets verderop geven we je advies over welk type tuig volgens ons het meest geschikt is voor een Teckel en waarom.
Hondentuigjes kunnen onderverdeeld worden in vier verschillende type tuigjes: Y-tuigjes, H-tuigjes, borsttuigjes en instaptuigjes. Dit alles zegt wat over het type tuigje. Binnen die vier type tuigjes zijn verschillende varianten en kleuren beschikbaar. En natuurlijk allerlei merken. Het is de kunst om het type tuigje te herkennen om te zien welk type tuigje jouw Teckel heeft. Iets verderop lees je of deze volgens onze bevindingen (wetenschappelijk onderbouwt) het juiste tuig voor jouw Teckel is.
Y-tuigje
Een Y-tuig heeft van bovenaf de vorm van de letter Y. Ook is bij een Y-tuigje het stuk wat op het borstbeen van de hond ligt, onderlegt. Een Y-tuig kenmerkt zich vaak ook doordat alleen het deel wat rondom de buik/borst zit, achter de voorpootjes, verstelbaar is. De Hashteckel Y-tuigjes hebben ook nog een verstelbaar deel tussen de voorpootjes waardoor het beter te verstellen is op een Teckel. De bevestigingsring voor de riem zit bij een Y-tuigje verder op de rug.
Kenmerken Y-tuigje
1. Van bovenaf de vorm van de letter Y;
2. Borstdeel is onderlegt;
3. Vaak alleen rondom de borst/buik verstelbaar;
4. Bevestigingsring ligt voorbij de schouderbladen.
H-tuigje
Een H-tuig heeft van bovenaf de vorm van de letter H. Bij een H-tuigje is het deel wat op het borstbeen ligt niet onderlegt. Daarvoor in de plaats zit een ring. Een H-tuig kenmerkt zich doordat het deel rondom de nek en de borst verstelbaar is. De Hashteckel H-tuigjes hebben ook nog een verstelbaar deel tussen de voorpootjes waardoor het meer geschikt is voor Teckels. Iets verderop leggen we uit welk tuig geschikt is voor de Teckel. Daarover lees je verderop meer. De bevestigingsring voor de riem zit bij een H-tuigje verder op de rug.
Kenmerken H-tuigje
1. Van bovenaf de vorm van de letter H;
2. Borstdeel is niet onderlegt, daarvoor in de plaats een ring;
3. Vaak rondom de nek en buik verstelbaar;
4. Bevestigingsring ligt voorbij de schouderbladen.
Borsttuigje
Het borsttuigje heeft een horizontale band op het borstbeen (vandaar borsttuigje), een groot vlak / grote kap op de schouderpartij en een bandje vlak achter de voorpootjes, direct in de oksels. De bevestigingsring voor de riem zit bij een borsttuigje bovenop de schouders / schouderbladen.
Kenmerken borsttuigje
1. Een horizontale band over het borstbeen;
2. Een kap op het schouderblad;
3. Bandje direct achter de voorpootjes;
4. Bevestigingsring op het schouderblad.
Instaptuigje
De naam zegt het al: het instaptuigje is een tuigje waar je hond letterlijk instapt. Er loopt een band op het borstbeen (of veelal ‘hangt’ het onder het borstbeen vanwege een slechte pasvorm) en er zit een bandje direct achter de voorpootjes in de oksels. De bevestigingsring voor de riem zit bovenop de schouders / schouderbladen.
Kenmerken instaptuigje
1. Band op het borstbeen (wat vaak hangt);
2. Band direct achter de voorpootjes;
3. Bevestigingsring op het schouderblad.
Een goed Teckel tuig mag niet schuiven, in de oksels zitten of uit kunnen gaan
Een goed Teckel tuig moet voldoen aan de volgende punten:
1. Een tuig mag niet naar links of rechts schuiven ten opzichte van de Teckel;
2. Een tuig mag niet in de oksels van een Teckel zitten en/of naar voren schuiven en in de oksels van de Teckel terecht komen;
3. Een tuigje mag niet de bewegingsvrijheid van de Teckel belemmeren;
4. De Teckel mag niet uit het tuigje kunnen ontsnappen.
Een goed Teckel tuig hoort recht te blijven zitten, ruimte te bieden in de oksels en hoort niet over het hoofd uit te gaan
Ten opzichte van andere hondenrassen heeft de Teckel drie bijzondere lichaamsuitingen: een erg uitstekend borstbeen, brede borstkas en een lange rug. Het probleem is dat de reguliere hondentuigjes, zoals afgebeeld bij de vier verschillende type hondentuigjes, Teckels niet goed passen.
Een Teckel heeft een andere lichaamsbouw dan andere hondenrassen
Zo zijn de reguliere Y-tuigjes niet verstelbaar tussen de voorpootjes onder de buik. Door het uitstekende borstbeen en de brede borst komt het gehele tuig verder naar voren te liggen dan bij andere hondenrassen. Wat wij vaak zien bij deze Y-tuigjes die niet speciaal voor Teckels gemaakt zijn is dat het tuigje ‘kiept’ en in de oksels van de Teckel kruipt. Met als gevolg het aannemen van een bijzondere loophouding (lees: bolle rug), schaaf- en schuurplekken in de oksels en tuigjes die over het hoofd uit gaan.
Met een regulier H-tuigje gebeurt eigenlijk hetzelfde. Het stuk wat op de rug ligt en naar de bevestigingsring loopt is niet lang genoeg. Ook deze tuigjes komen in de oksels terecht.
De borsttuigjes hebben een horizontale band over het borstbeen lopen. Deze band schuift altijd onder of boven het borstbeen van de Teckel. Door deze marge gaat het hele tuig schuiven en zien we vaak dat het grote vlak op de rug kiept. Het tuig zakt van links naar rechts ten opzichte van de Teckel en ook het bandje achter de voorpootjes zit in de oksels. Je kunt je voorstellen wat de trekkracht van de riem doet bij zo'n slechtzittend borsttuig: trekkracht op de keel en in de oksels.
Het instaptuig doet eigenlijk hetzelfde als het borsttuig. Daarnaast wordt de trekkracht niet mooi verdeelt, deze komt op de schouderpartij terecht. Je trekt letterlijk de schouderbladen naar elkaar toe. Je kunt je voorstellen dat een hond zo niet lekker loopt en hierdoor een andere houding gaat aannemen dan een natuurlijke houding. Bij dit tuigje horen we ook vaak dat als Teckels blijven staan tijdens de wandeling, ze er zo uit kunnen stappen. Niet geheel zonder reden noemen wij dit tuigje vaak een ‘uitstaptuig’.
Waarom een regulier hondentuig een Teckel niet past
Bovenstaande problemen bij reguliere tuigjes horen niet. Het is niet normaal. Helaas zien en horen wij dat baasjes toch genoegen nemen met dergelijke tuigjes. Niet eens onwil want iedereen wil het beste voor zijn of haar Teckel. Maar vaak omdat er gewoon geen goede passende tuigjes zijn voor onze lange-ruggen-vrienden: er wordt genoegen genomen met iets wat niet goed zit.
Kreten die wij vaak horen in de winkel zijn:
‘Mijn Teckel wil niet lopen met een tuigje!’
‘Mijn Teckel heeft kale plekken in de oksels..’
‘Mijn Teckel ontsnapt regelmatig uit dit tuig!’
‘Ik heb veel verschillende tuigjes in de kast hangen maar niets past echt goed..’
Herken jij jezelf hierin? Lees dan nu verder over welk tuig voor jouw Teckel geschikt is.
Het Y-tuigje en H-tuigje zijn het meest geschikt voor Teckels.
Als je Googelt lees je vaak dat alleen Y-tuigjes geschikt zijn voor Teckels. Dat is niet waar. De werking van een Y-tuigje is namelijk exact hetzelfde als van een H-tuigje. Wij maken daarom geen onderscheid tussen deze twee. Wel kan het zo zijn dat een Y-tuigje niet goed zit bij jouw Teckel en een H-tuigje wel. Vandaar dat wij altijd zeggen: het juiste model is het juiste tuigje voor jouw Teckel.
Waarom is het Y-tuigje geschikt voor een Teckel?
Ten eerste heeft het Y-tuigje de ring waar je de riem aan vastklikt net na het schouderblad op de rug liggen. Als er trekkracht aan de riem en dus het tuig ontstaat, ontstaat er druk onder de borst bij de Teckel. De borstkas is een zeer sterk onderdeel van de hond en deze druk kan dus heel goed opgevangen worden door de Teckel. Ook beïnvloedt deze druk de nek en rug niet, iets wat we graag willen zien.
Een Y-tuig is geschikt voor jouw Teckel omdat de trekkracht alleen onder de borst plaats vindt
Doordat de ring op de rug ligt en de trekkracht van onder de borstkas komt, belemmer je je Teckel niet in zijn of haar bewegingsvrijheid. De schouders liggen mooi vrij en er ontstaat geen trekkracht op de keel/nek. Ook ligt dit tuig vaak verder op de rug en beweegt het dus niet in de oksels.
Mits een goed gekozen Y-tuig schuift deze niet t.o.v. de Teckel, zit deze niet in de oksels en belemmert het de schoudervrijheid niet. Let op: de reguliere Y-tuigjes zijn vaak niet verstelbaar onder de buik waardoor het alsnog in de oksels zit. Ook de band die op de rug ligt is vaak niet lang genoeg omdat het voor andere hondenrassen gemaakt is. Bekijk onze Y-tuigjes speciaal gemaakt voor Teckels hier.
Voor welke Teckels is het Y-tuig geschikt?
Het Y-tuig noemen wij een 'eind-tuig'. Dat wil zeggen dat dit tuigje geschikt is voor Teckels die uitgegroeid zijn of bijna zijn uitgegroeid. Waarom? Omdat, zoals wij al eerder schreven, een Y-tuig alleen maar rondom de borst/buik versteld kan worden. Dit houdt in dat het tuigje niet mee kan groeien met je Teckel. Voor reutjes kun je naar een eind-tuig kijken vanaf 10 maanden (groeien door tot 12 maanden). Voor teefjes kun je naar een eind-tuig kijken vanaf 8 maanden (groeien door tot 10 maanden). De laatste twee maanden dat je Teckel nog groeit kunnen wel bijgesteld worden met een Y-tuig.
Het Y-tuig is over het algemeen geschikt voor de volgende Teckels:
1. Teckels die (bijna) uitgegroeid zijn;
2. Reutjes vanaf 10 maanden;
3. Teefjes vanaf 8 maanden.
Kanttekening: komt je Teckel niet mooi uit in de maattabel van een Y-tuig, dan verwijzen we je naar een H-tuig.
Waarom is het H-tuigje geschikt voor een Teckel?
Het H-tuigje werkt hetzelfde als het Y-tuigje en heeft dus dezelfde voordelen. Een bijkomend voordeel is dat deze tuigjes vaak rondom de nek en op de borst verstelbaar zijn. Ze passen dus soms nog wat beter dan Y-tuigjes doordat ze zo ruim verstelbaar zijn. En ze passen ook Teckels die nog volop in de groei zijn en dus ook puppy's. Als laatste hebben onze H-tuigjes een verstelbaar stuk wat tussen de voorpootjes zit waardoor er lengte gecreeerd kan worden op de rug. Hierdoor zit een H-tuigje niet in de oksels.
Waarom een H-tuigje geschikt is voor jouw Teckel
Let op: reguliere H-tuigjes hebben geen lang rugstuk en geen verstelbaar deel tussen de voorpoten. Bekijk hier onze H-tuigjes die speciaal voor Teckels gemaakt zijn.
De misplaatste opvatting die wij vaak horen over het H-tuig is dat de ring niet prettig zou zitten op het borstbeen van de Teckel. In de winkel laten wij de ultieme test altijd zien: houd je vinger maar eens onder de ring en trek dan aan de riem. Je voelt geen druk op het borstbeen. De druk die je Teckel ervaart zit echt onder de borstkas, op het laagste punt van het tuigje. Er is dus geen verschil in werking tussen een Y-tuig en H-tuig.
Voor welke Teckels is het H-tuig geschikt?
Het H-tuig is een tuig wat alle Teckels past. Vaak kiezen baasjes online en in onze winkel 'op gevoel' een Y-tuig omdat het zacht onderlegt is. Echter is dit geen voorwaarde voor een goed passend tuig. Wij kijken naar de eerder beschreven voorwaarden: genoeg ruimte achter de voorpoten, niet schuiven t.o.v. de Teckel en niet in de oksels schuiven. Als een Y-tuig dus niet goed zit past een H-tuig altijd. Dit komt doordat het op de eerder benoemde drie punten verstelbaar is en het H-tuig dus helemaal passend gemaakt kan worden op jouw Teckel. Het H-tuig is geschikt voor alle Teckels, in alle maten en vormen en voor alle leeftijden. Dus ook voor puppy's! Wij noemen dit ook wel het meegroei tuig.
Het H-tuig is over het algemeen geschikt voor de volgende Teckels:
1. Teckels die nog volop in de groei zijn;
2. Teckel puppy's.
Mocht je deze blog lezen maar heb je een ander hondenras dan een Teckel: ons advies luidt ook voor andere hondenrassen om altijd een Y-tuigje of een H-tuigje te kiezen. De drukverdeling van deze twee type tuigjes is nog altijd het meest vriendelijk. Dat wil zeggen: geen trekkracht op de nek en keel waar zich vele zenuwen, wervels, aders en klieren bevinden. Ook blijft de schouderpartij het meest vrij bij deze tuigjes en krijgt jouw hond zo de meeste schoudervrijheid om goed te kunnen bewegen.
Welk tuig heb ik nodig voor mijn Teckel? Een Y-tuig of een H-tuigje.
Welk tuig heb ik nodig voor mijn Teckel? Zowel een Y-tuigje als een H-tuigje is geschikt voor Teckels. Zoals je van ons gewend bent vind je bij Hashteckel alleen producten waar wij achter staan. Zo zijn wij dus ook H-tuigjes en Y-tuigjes-minded. Mocht je nog niet overTUIGd zijn kom dan eens langs in onze winkel zodat we je het verschil kunnen laten zien tussen reguliere tuigjes en onze tuigjes speciaal gemaakt voor Teckels. En lees ter aanvulling van deze blog, ook eens de blog ‘Heeft mijn Teckel een tuig of een halsband nodig?’
Op onze tuigjes pagina zie je een overzicht van al onze Teckel tuigjes. Meet je Teckel op volgens ons meetadvies beschreven onder ieder tuigje of kom naar onze winkel. Daar is altijd een tuigjesspecialist aanwezig zodat we samen kunnen kijken naar welk tuig het beste zit.
Wij hopen dat we jouw vraag over welk tuig jouw Teckel nodig heeft hebben beantwoord. En dat we goed hebben uitgelegd waarom dit zo is. Heb je vragen en/of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.
Tekst en afbeeldingen in deze blog mogen niet zonder toestemming gebruikt worden.
In deze blog geven wij antwoord op de vraag:
Welk tuig heb ik nodig voor mijn Teckel?
In onze andere blog legden we al uit of je Teckel een tuigje of een halsband nodig heeft. De conclusie is daar duidelijk: een tuigje is veel vriendelijker op het kwetsbare lijf van een Teckel. In deze blog leggen wij uit welke soorten tuigjes er zijn en welk tuig het beste is voor je Teckel (en waarom!). Zo kun je zien of jouw Teckel een goed tuigje heeft of dat daar nog verbetering mogelijk is.
Vier verschillende type hondentuigjes
Hondentuigjes kunnen onderverdeeld worden in vier soorten tuigjes. Let op: het gaat hier nog niet over welk tuig het beste is voor jouw Teckel. We laten eerst zien welke soorten tuigjes er zijn. Iets verderop geven we je advies over welk type tuig volgens ons het meest geschikt is voor een Teckel en waarom.Hondentuigjes kunnen onderverdeeld worden in vier verschillende type tuigjes: Y-tuigjes, H-tuigjes, borsttuigjes en instaptuigjes. Dit alles zegt wat over het type tuigje. Binnen die vier type tuigjes zijn verschillende varianten en kleuren beschikbaar. En natuurlijk allerlei merken. Het is de kunst om het type tuigje te herkennen om te zien welk type tuigje jouw Teckel heeft. Iets verderop lees je of deze volgens onze bevindingen (wetenschappelijk onderbouwt) het juiste tuig voor jouw Teckel is.
Y-tuigje
Een Y-tuig heeft van bovenaf de vorm van de letter Y. Ook is bij een Y-tuigje het stuk wat op het borstbeen van de hond ligt, onderlegt. Een Y-tuig kenmerkt zich vaak ook doordat alleen het deel wat rondom de buik/borst zit, achter de voorpootjes, verstelbaar is. De Hashteckel Y-tuigjes hebben ook nog een verstelbaar deel tussen de voorpootjes waardoor het beter te verstellen is op een Teckel. De bevestigingsring voor de riem zit bij een Y-tuigje verder op de rug.
Kenmerken Y-tuigje
1. Van bovenaf de vorm van de letter Y;
2. Borstdeel is onderlegt;
3. Vaak alleen rondom de borst/buik verstelbaar;
4. Bevestigingsring ligt voorbij de schouderbladen.
H-tuigje
Een H-tuig heeft van bovenaf de vorm van de letter H. Bij een H-tuigje is het deel wat op het borstbeen ligt niet onderlegt. Daarvoor in de plaats zit een ring. Een H-tuig kenmerkt zich doordat het deel rondom de nek en de borst verstelbaar is. De Hashteckel H-tuigjes hebben ook nog een verstelbaar deel tussen de voorpootjes waardoor het meer geschikt is voor Teckels. Iets verderop leggen we uit welk tuig geschikt is voor de Teckel. Daarover lees je verderop meer. De bevestigingsring voor de riem zit bij een H-tuigje verder op de rug.
Kenmerken H-tuigje
1. Van bovenaf de vorm van de letter H;
2. Borstdeel is niet onderlegt, daarvoor in de plaats een ring;
3. Vaak rondom de nek en buik verstelbaar;
4. Bevestigingsring ligt voorbij de schouderbladen.
Borsttuigje
Het borsttuigje heeft een horizontale band op het borstbeen (vandaar borsttuigje), een groot vlak / grote kap op de schouderpartij en een bandje vlak achter de voorpootjes, direct in de oksels. De bevestigingsring voor de riem zit bij een borsttuigje bovenop de schouders / schouderbladen.
Kenmerken borsttuigje
1. Een horizontale band over het borstbeen;
2. Een kap op het schouderblad;
3. Bandje direct achter de voorpootjes;
4. Bevestigingsring op het schouderblad.
Instaptuigje
De naam zegt het al: het instaptuigje is een tuigje waar je hond letterlijk instapt. Er loopt een band op het borstbeen (of veelal ‘hangt’ het onder het borstbeen vanwege een slechte pasvorm) en er zit een bandje direct achter de voorpootjes in de oksels. De bevestigingsring voor de riem zit bovenop de schouders / schouderbladen.
Kenmerken instaptuigje
1. Band op het borstbeen (wat vaak hangt);
2. Band direct achter de voorpootjes;
3. Bevestigingsring op het schouderblad.
Waar moet een goed Teckel tuig aan voldoen?
In de uitleg van de vier verschillende type tuigjes lees je al een beetje onze voorkeur. Maar welk tuig is geschikt voor een Teckel? Een goed hondentuig behoort als een tweede huid te zitten. Wij gebruiken altijd het voorbeeld van schoenen voor mensen: iets wat je iedere dag aantrekt, vele meters mee loopt en waar je geen last van moet hebben. Schoenen horen goed aan te sluiten, niet uit te wippen en comfortabel te zitten. Ditzelfde geldt voor een goed hondentuig: een tuigje doe je meerdere keren per dag aan bij je hond. Het moet comfortabel zitten, mag niet schuiven, geen schuur- en schaafplekken achterlaten en al helemaal niet uit floepen. Helaas zien we dit allemaal veel in onze winkel en staan we soms met onze oren te klapperen. Klanten die met een bedroeft gezicht de schuurplekken in de oksels van hun Teckel laten zien (soms zelfs tot bloedens toe). Wij huilen ook! Of klanten die vertellen dat hun Teckel op straat stond omdat het uit het tuig was ontsnapt. Stel je eens voor hoe dergelijke situaties af kunnen lopen.Een goed Teckel tuig mag niet schuiven, in de oksels zitten of uit kunnen gaan
Een goed Teckel tuig moet voldoen aan de volgende punten:
1. Een tuig mag niet naar links of rechts schuiven ten opzichte van de Teckel;
2. Een tuig mag niet in de oksels van een Teckel zitten en/of naar voren schuiven en in de oksels van de Teckel terecht komen;
3. Een tuigje mag niet de bewegingsvrijheid van de Teckel belemmeren;
4. De Teckel mag niet uit het tuigje kunnen ontsnappen.
Een goed Teckel tuig hoort recht te blijven zitten, ruimte te bieden in de oksels en hoort niet over het hoofd uit te gaan
Waarom past een regulier hondentuig mijn Teckel niet?
Ten opzichte van andere hondenrassen heeft de Teckel drie bijzondere lichaamsuitingen: een erg uitstekend borstbeen, brede borstkas en een lange rug. Het probleem is dat de reguliere hondentuigjes, zoals afgebeeld bij de vier verschillende type hondentuigjes, Teckels niet goed passen.Een Teckel heeft een andere lichaamsbouw dan andere hondenrassen
Zo zijn de reguliere Y-tuigjes niet verstelbaar tussen de voorpootjes onder de buik. Door het uitstekende borstbeen en de brede borst komt het gehele tuig verder naar voren te liggen dan bij andere hondenrassen. Wat wij vaak zien bij deze Y-tuigjes die niet speciaal voor Teckels gemaakt zijn is dat het tuigje ‘kiept’ en in de oksels van de Teckel kruipt. Met als gevolg het aannemen van een bijzondere loophouding (lees: bolle rug), schaaf- en schuurplekken in de oksels en tuigjes die over het hoofd uit gaan.
Met een regulier H-tuigje gebeurt eigenlijk hetzelfde. Het stuk wat op de rug ligt en naar de bevestigingsring loopt is niet lang genoeg. Ook deze tuigjes komen in de oksels terecht.
De borsttuigjes hebben een horizontale band over het borstbeen lopen. Deze band schuift altijd onder of boven het borstbeen van de Teckel. Door deze marge gaat het hele tuig schuiven en zien we vaak dat het grote vlak op de rug kiept. Het tuig zakt van links naar rechts ten opzichte van de Teckel en ook het bandje achter de voorpootjes zit in de oksels. Je kunt je voorstellen wat de trekkracht van de riem doet bij zo'n slechtzittend borsttuig: trekkracht op de keel en in de oksels.
Het instaptuig doet eigenlijk hetzelfde als het borsttuig. Daarnaast wordt de trekkracht niet mooi verdeelt, deze komt op de schouderpartij terecht. Je trekt letterlijk de schouderbladen naar elkaar toe. Je kunt je voorstellen dat een hond zo niet lekker loopt en hierdoor een andere houding gaat aannemen dan een natuurlijke houding. Bij dit tuigje horen we ook vaak dat als Teckels blijven staan tijdens de wandeling, ze er zo uit kunnen stappen. Niet geheel zonder reden noemen wij dit tuigje vaak een ‘uitstaptuig’.
Waarom een regulier hondentuig een Teckel niet past
Bovenstaande problemen bij reguliere tuigjes horen niet. Het is niet normaal. Helaas zien en horen wij dat baasjes toch genoegen nemen met dergelijke tuigjes. Niet eens onwil want iedereen wil het beste voor zijn of haar Teckel. Maar vaak omdat er gewoon geen goede passende tuigjes zijn voor onze lange-ruggen-vrienden: er wordt genoegen genomen met iets wat niet goed zit.
Kreten die wij vaak horen in de winkel zijn:
‘Mijn Teckel wil niet lopen met een tuigje!’
‘Mijn Teckel heeft kale plekken in de oksels..’
‘Mijn Teckel ontsnapt regelmatig uit dit tuig!’
‘Ik heb veel verschillende tuigjes in de kast hangen maar niets past echt goed..’
Herken jij jezelf hierin? Lees dan nu verder over welk tuig voor jouw Teckel geschikt is.
Welk tuig heb ik nodig voor mijn Teckel?
We weten welke type tuigjes er op de markt zijn, waar een goed Teckel tuig aan moet voldoen en waarom reguliere tuigjes vaak niet goed passen. En dan nu eindelijk het antwoord op dé vraag ‘Welk tuig heb ik nodig voor mijn Teckel?’.Het Y-tuigje en H-tuigje zijn het meest geschikt voor Teckels.
Als je Googelt lees je vaak dat alleen Y-tuigjes geschikt zijn voor Teckels. Dat is niet waar. De werking van een Y-tuigje is namelijk exact hetzelfde als van een H-tuigje. Wij maken daarom geen onderscheid tussen deze twee. Wel kan het zo zijn dat een Y-tuigje niet goed zit bij jouw Teckel en een H-tuigje wel. Vandaar dat wij altijd zeggen: het juiste model is het juiste tuigje voor jouw Teckel.
Waarom is het Y-tuigje geschikt voor een Teckel?
Ten eerste heeft het Y-tuigje de ring waar je de riem aan vastklikt net na het schouderblad op de rug liggen. Als er trekkracht aan de riem en dus het tuig ontstaat, ontstaat er druk onder de borst bij de Teckel. De borstkas is een zeer sterk onderdeel van de hond en deze druk kan dus heel goed opgevangen worden door de Teckel. Ook beïnvloedt deze druk de nek en rug niet, iets wat we graag willen zien.
Een Y-tuig is geschikt voor jouw Teckel omdat de trekkracht alleen onder de borst plaats vindt
Doordat de ring op de rug ligt en de trekkracht van onder de borstkas komt, belemmer je je Teckel niet in zijn of haar bewegingsvrijheid. De schouders liggen mooi vrij en er ontstaat geen trekkracht op de keel/nek. Ook ligt dit tuig vaak verder op de rug en beweegt het dus niet in de oksels.
Mits een goed gekozen Y-tuig schuift deze niet t.o.v. de Teckel, zit deze niet in de oksels en belemmert het de schoudervrijheid niet. Let op: de reguliere Y-tuigjes zijn vaak niet verstelbaar onder de buik waardoor het alsnog in de oksels zit. Ook de band die op de rug ligt is vaak niet lang genoeg omdat het voor andere hondenrassen gemaakt is. Bekijk onze Y-tuigjes speciaal gemaakt voor Teckels hier.
Voor welke Teckels is het Y-tuig geschikt?
Het Y-tuig noemen wij een 'eind-tuig'. Dat wil zeggen dat dit tuigje geschikt is voor Teckels die uitgegroeid zijn of bijna zijn uitgegroeid. Waarom? Omdat, zoals wij al eerder schreven, een Y-tuig alleen maar rondom de borst/buik versteld kan worden. Dit houdt in dat het tuigje niet mee kan groeien met je Teckel. Voor reutjes kun je naar een eind-tuig kijken vanaf 10 maanden (groeien door tot 12 maanden). Voor teefjes kun je naar een eind-tuig kijken vanaf 8 maanden (groeien door tot 10 maanden). De laatste twee maanden dat je Teckel nog groeit kunnen wel bijgesteld worden met een Y-tuig.
Het Y-tuig is over het algemeen geschikt voor de volgende Teckels:
1. Teckels die (bijna) uitgegroeid zijn;
2. Reutjes vanaf 10 maanden;
3. Teefjes vanaf 8 maanden.
Kanttekening: komt je Teckel niet mooi uit in de maattabel van een Y-tuig, dan verwijzen we je naar een H-tuig.
Waarom is het H-tuigje geschikt voor een Teckel?
Het H-tuigje werkt hetzelfde als het Y-tuigje en heeft dus dezelfde voordelen. Een bijkomend voordeel is dat deze tuigjes vaak rondom de nek en op de borst verstelbaar zijn. Ze passen dus soms nog wat beter dan Y-tuigjes doordat ze zo ruim verstelbaar zijn. En ze passen ook Teckels die nog volop in de groei zijn en dus ook puppy's. Als laatste hebben onze H-tuigjes een verstelbaar stuk wat tussen de voorpootjes zit waardoor er lengte gecreeerd kan worden op de rug. Hierdoor zit een H-tuigje niet in de oksels.
Waarom een H-tuigje geschikt is voor jouw Teckel
Let op: reguliere H-tuigjes hebben geen lang rugstuk en geen verstelbaar deel tussen de voorpoten. Bekijk hier onze H-tuigjes die speciaal voor Teckels gemaakt zijn.
De misplaatste opvatting die wij vaak horen over het H-tuig is dat de ring niet prettig zou zitten op het borstbeen van de Teckel. In de winkel laten wij de ultieme test altijd zien: houd je vinger maar eens onder de ring en trek dan aan de riem. Je voelt geen druk op het borstbeen. De druk die je Teckel ervaart zit echt onder de borstkas, op het laagste punt van het tuigje. Er is dus geen verschil in werking tussen een Y-tuig en H-tuig.
Voor welke Teckels is het H-tuig geschikt?
Het H-tuig is een tuig wat alle Teckels past. Vaak kiezen baasjes online en in onze winkel 'op gevoel' een Y-tuig omdat het zacht onderlegt is. Echter is dit geen voorwaarde voor een goed passend tuig. Wij kijken naar de eerder beschreven voorwaarden: genoeg ruimte achter de voorpoten, niet schuiven t.o.v. de Teckel en niet in de oksels schuiven. Als een Y-tuig dus niet goed zit past een H-tuig altijd. Dit komt doordat het op de eerder benoemde drie punten verstelbaar is en het H-tuig dus helemaal passend gemaakt kan worden op jouw Teckel. Het H-tuig is geschikt voor alle Teckels, in alle maten en vormen en voor alle leeftijden. Dus ook voor puppy's! Wij noemen dit ook wel het meegroei tuig.
Het H-tuig is over het algemeen geschikt voor de volgende Teckels:
1. Teckels die nog volop in de groei zijn;
2. Teckel puppy's.
Mocht je deze blog lezen maar heb je een ander hondenras dan een Teckel: ons advies luidt ook voor andere hondenrassen om altijd een Y-tuigje of een H-tuigje te kiezen. De drukverdeling van deze twee type tuigjes is nog altijd het meest vriendelijk. Dat wil zeggen: geen trekkracht op de nek en keel waar zich vele zenuwen, wervels, aders en klieren bevinden. Ook blijft de schouderpartij het meest vrij bij deze tuigjes en krijgt jouw hond zo de meeste schoudervrijheid om goed te kunnen bewegen.
Conclusie: een Y-tuigje of een H-tuigje voor Teckels
Welk tuig heb ik nodig voor mijn Teckel? Een Y-tuig of een H-tuigje.Welk tuig heb ik nodig voor mijn Teckel? Zowel een Y-tuigje als een H-tuigje is geschikt voor Teckels. Zoals je van ons gewend bent vind je bij Hashteckel alleen producten waar wij achter staan. Zo zijn wij dus ook H-tuigjes en Y-tuigjes-minded. Mocht je nog niet overTUIGd zijn kom dan eens langs in onze winkel zodat we je het verschil kunnen laten zien tussen reguliere tuigjes en onze tuigjes speciaal gemaakt voor Teckels. En lees ter aanvulling van deze blog, ook eens de blog ‘Heeft mijn Teckel een tuig of een halsband nodig?’
Op onze tuigjes pagina zie je een overzicht van al onze Teckel tuigjes. Meet je Teckel op volgens ons meetadvies beschreven onder ieder tuigje of kom naar onze winkel. Daar is altijd een tuigjesspecialist aanwezig zodat we samen kunnen kijken naar welk tuig het beste zit.
Wij hopen dat we jouw vraag over welk tuig jouw Teckel nodig heeft hebben beantwoord. En dat we goed hebben uitgelegd waarom dit zo is. Heb je vragen en/of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.
Tekst en afbeeldingen in deze blog mogen niet zonder toestemming gebruikt worden.